Ali potrebujem omrežje za pošiljanje vsebine za WordPress?

Mreža za pošiljanje vsebine za WordPress ali na kratko CDN lahko vašemu spletnemu mestu pomaga boljše in bolj optimizirati. Z njim lahko shranite vire strežnika in omogočite enostavno upravljanje z večjim prometom. Vendar, kdaj vaše spletno mesto res potrebuje CDN? Poleg tega, za katero možnost se odločite za izbiro omrežja za pošiljanje vsebine za WordPress?

Ta objava bo odgovorila na vsa zgoraj navedena vprašanja.

Najprej poskusimo razumeti, kaj lahko CDN naredi za nas.

Prednosti uporabe omrežja za pošiljanje vsebine za WordPress

CDN se nanaša na skup geolociranih strežnikov, ki so razporejeni po vsem svetu. Ker govorimo o kopici strežnikov in ne o osamljenem strežniku, to pomeni, da dober CDN lahko učinkovito in enostavno upravlja z velikimi količinami prometa.

CDN hranijo statične kopije podatkov vašega spletnega mesta na svojih neodvisnih strežnikih. Tako se, ko in ko spremenite spletno mesto, odraža tudi na strežniški kopiji CDN-ja.

Ker so omrežja za pošiljanje vsebine običajno geografsko razporejena, lahko vaši obiskovalci iz različnih delov sveta hitreje dostopajo do vašega spletnega mesta. Obiskovalcem se vsebina streže prek strežnikov CDN, ne pa zaradi vašega glavnega strežnika – tistega, ki ste ga plačali pri svojem gostitelju.

Najpomembnejša prednost omrežja za dostavo vsebine za WordPress je torej, da lahko izboljšate uspešnost vašega spletnega mesta (beri: postane hitreje). Vaše spletno mesto se bo naložilo hitreje, ker je zmanjšana geografska razdalja. Poleg tega je obremenitev vašega dejanskega gostiteljskega strežnika zmanjšana.

Nekateri ponudniki CDN ponujajo tudi nekatere varnostne funkcije, na primer požarni zid ali filtriranje bot. Tako bo vaše spletno mesto varno in pred škodljivimi hekerji.

Kot lahko vidite, CDN služijo zelo koristnim in življenjskim potrebam. Vendar to pomeni, da morate takoj dobiti spletno mesto za WordPress?

Primeri, v katerih morda * NE * potrebujete CDN

Ne gre vedno za to, da spletno mesto potrebuje omrežje za pošiljanje vsebine. Včasih bi lahko naredili dovolj dobro tudi brez CDN. Torej, vzeti si morate čas in se najprej osredotočiti na svoje potrebe.

Če na primer ciljate na obiskovalce z določene lokacije ali države, raje gostite spletno mesto na strežniku, ki je čim bližje želeni lokaciji.. V tem primeru je imeti geolocirani spletni gostitelj bolje kot imeti določen CDN.

Podobno je, če potrebujete samo CDN za odstranjevanje slabega prometa iz dobrega, lahko vlaganje v namensko varnostno rešitev, kot je Sucuri, tudi modrejša izbira. Seveda se omrežja za dostavo vsebine, kot je CloudFlare, močno osredotočajo na varnost, vendar vlaganje v CDN izključno zaradi varnosti ni zelo verjetna možnost.

Nazadnje, ne pozabite, da če uporabljate cenjenega ponudnika gostovanja WordPress, obstaja velika verjetnost, da vaš gostitelj ponuja notranjo rešitev CDN skupaj s predpomnilnikom vaše vsebine na strani strežnika. Za večino uporabnikov blogosfere bo to dovolj dobro. Če želite izvedeti več o njihovih rešitvah, se pri svojem spletnem gostitelju pozanimajte.

Če povzamemo, lahko rečemo, da vaše spletno mesto morda ne bo zahtevalo CDN, če:

  • Vaše spletno mesto ne raste eksponentno (in tudi ne pričakujete, da bo eksponentno raslo).
  • Ciljate na lokalizirane obiskovalce iz določene regije, ne pa na svetovne uporabnike.
  • Ne predvajate zelo veliko medijskih datotek, slik, CSS itd. Če se želite in se kljub temu želite izogniti CDN, ne pozabite vložiti v dober predpomnilniški vtičnik za WordPress.
  • Vaš proračun ne dovoljuje izbire omrežja za pošiljanje vsebine za WordPress.

Če drži še zadnja točka: očitno je denar omejitev. Vendar obstajajo različne cenejše možnosti, ki jih lahko razmislite, ne da bi izgoreli luknjo v žepu.

Izbira najboljšega CDN-ja za vaše WordPress spletno mesto

Obstajajo različni ponudniki CDN, vsak ima svoj nabor odličnih funkcij in ponudb. Za katero bi se odločili?

Za začetek si oglejte ta primerjalni vodnik CDN – tu gre skozi nekaj najbolj priljubljenih omrežij za dostavo vsebine tam, kot so CloudFlare, MaxCDN, Amazon CloudFront, Akamai Edge in Fast.

Kljub temu obstajajo nekateri pomisleki, ki vam lahko pomagajo, da CDN ožji v ožjem izboru na podlagi vaših zahtev.

Če slike prikazujete na svojem blogu za WordPress, morate vsekakor poskusiti preizkusiti modul Jetpack Photon. Photon ni čisti CDN; namesto tega na lestvici prikazuje slike in fotografije vašega spletnega dnevnika prek globalnega CDP WordPress.com. To seveda daje vašemu spletnemu mestu povečanje učinkovitosti, saj se vse slike predpomnijo in se pokažejo po vsem svetu. Photon je brezplačna storitev, zato jo lahko uporabljate, ne da bi porabili niti en peni.

Za spletna mesta, ki prenašajo veliko vsebine v živo, so CDN-ji, kot je CDN77, koristne možnosti. CDN77 ponuja lokacije strežnikov na petih različnih kontinentih in imate luksuz, da izbirate, katere lokacije ali celine želite plačati. Če je vaša ciljna publika večinoma v Ameriki, se vam ni treba truditi s strežniki Asia in podobno.

CDN77 Mreža za pošiljanje vsebine

KeyCDN, MaxCDN in CloudFlare so izredno priljubljeni za uporabnike srednjih in podjetniških ravni. Vse te storitve ponujajo razširljive načrte, ki jih lahko izberete glede na vaše potrebe. CloudFlare je še posebej znan, saj ponuja tudi zelo močan brezplačni načrt. Prav tako vsi ti trije CDN ponujajo izjemne varnostne funkcije. Še bolje je, da se z WordPressom odlično integrirajo, tako z uradnimi kot neuradnimi vtičniki.

MaxCDN omrežje za dostavo vsebin za WordPress

Za napredne uporabnike, zlasti razvijalce, obstajajo omrežja za dostavo vsebine, kot sta Google Cloud in Amazon CloudFront. Mogoče pa gre za drugo objavo.

Kaj pa, če si preprosto ne morete privoščiti CDN-ja?

Ne želite ali ne smete vlagati v omrežje za pošiljanje vsebine?

Ni problem. Še vedno je precej veliko stvari, s katerimi lahko delaš.

Prvič, kot že rečeno, ne pozabite postaviti dobrega predpomnilnika WordPress vtičnika za svoje spletno mesto. Če se zanašate na slike, se bo vklop Jetpack Photon izkazal za koristno.

Oglejte si tudi, ali lahko nadgradite spletno gostovanje. Na primer, veliko upravljanih ponudnikov gostovanja WordPress ponuja brezplačne storitve CDN. Številni glavni neupravičeni spletni gostitelji ponujajo funkcije, kot so Railgun in domači CDN, tudi v svojih višjih načrtih – ki stanejo manj kot običajne cene omrežij za dostavo vsebine.

Ne nazadnje ne pozabite na ustrezne ukrepe za optimizacijo spletnih strani. Tudi če svoje vsebine ne strežete prek CDN-a, se lahko vse še vedno hitro naloži, če jo dobro optimizirate.

Katero omrežje za pošiljanje vsebin za WordPress uporabljate? Delite svoje poglede v spodnjih komentarjih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me