Cara Menyiapkan Laman Web WordPress Tanpa Kepala (Dalam 3 Langkah)

Dengan persediaan WordPress tanpa kepala, anda boleh memisahkan bahagian belakang dan hujung depan laman web anda. Anda boleh menggunakan pendekatan ini untuk menghasilkan salinan statik laman web anda, yang menjadikan masa pemuatan lebih cepat.


Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang apa itu WordPress tanpa kepala dan cara kerjanya. Kemudian kami akan menunjukkan kepada anda cara melaksanakan penyediaan asas yang menggunakan salinan statik laman web anda melalui Perkhidmatan Web Amazon (AWS).

Jom pergi kerja!

Pengenalan WordPress tanpa kepala

Biasanya, apabila anda membuat perubahan pada laman web anda di hujung belakang (atau papan pemuka pentadbir), anda akan melihat hasil yang sesuai di bahagian depan (bermaksud halaman langsung yang boleh diakses oleh pengunjung). Dalam model tradisional ini, WordPress melayani bahagian belakang dan depan laman web anda.

Apabila kita bercakap mengenai WordPress tanpa kepala, kita merujuk kepada persediaan di mana anda tidak menggunakan WordPress untuk menghasilkan bahagian depan laman web anda. Sebaliknya, WordPress hanya berfungsi sebagai bahagian belakang. Untuk bahagian depan, anda boleh menggunakan platform lain yang menghubungkan dengan WordPress melalui APInya, atau membuat laman web statik.

Untuk artikel ini, kami akan bekerjasama dengan persediaan WordPress statik untuk bahagian depan. Dua kelebihan utama metodologi ini adalah:

 • Laman web statik sangat selamat kerana tidak ada bahagian yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam.
 • Halaman yang tidak dinamik dimuat jauh lebih pantas kerana mereka tidak perlu menarik maklumat dari pangkalan data atau memuat skrip. Sudah tentu, cara lain untuk mencapainya adalah dengan cache halaman WordPress.

Secara teori, penyediaan WordPress yang statik juga dapat menjimatkan wang untuk hosting kerana anda dapat menggunakan pelayan yang kurang berkuasa.

Namun, ini bukan pendekatan yang sesuai dengan semua jenis projek. Contohnya, dengan penyelesaian ini, lebih sukar untuk memasukkan elemen dinamik seperti borang hubungan atau carian laman web (walaupun mungkin, dengan persediaan yang betul).

Oleh itu, bahagian depan yang statik boleh digunakan untuk laman web sederhana. Sekiranya anda melancarkan blog peribadi atau laman web brosur, penyediaan ini boleh menjadi pilihan yang baik.

Nota ringkas: Sebilangan orang tidak menganggap laman web WordPress statik sebagai penyediaan WordPress tanpa kepala yang sebenar kerana tidak menggunakan REST API dan reka bentuknya masih agak melekat pada backend (melalui tema). Namun, ini adalah contoh paling mudah dari jenis persediaan ini, sebab itulah kami memilih untuk memfokuskan pendekatan ini untuk tutorial.

Cara menyediakan laman web WordPress tanpa kepala menggunakan AWS (dalam tiga langkah)

Secara teori, anda boleh menghantarkan salinan statik laman web anda dengan penyedia yang anda mahukan. Namun, untuk contoh ini, kami akan menggunakan AWS kerana berfungsi dengan tidak sesuai dengan pemalam yang akan kami tampilkan. Inilah cara untuk memulakan.

Langkah 1: Sediakan akaun AWS

Bermula dengan AWS memerlukan kerja kaki yang lebih sedikit daripada hos web tradisional. Walau bagaimanapun, menggunakan platform ini boleh menjadi sangat murah untuk laman web statik. Kenyataannya, ia mungkin dikenakan sedikit sebanyak $ 0,50 sebulan.

Untuk penyediaan WordPress tanpa kepala, anda ingin menggunakan peringkat Amazon S3, yang menawarkan 12 bulan hosting secara percuma:

Halaman Amazon S3.

Mendaftar untuk akaun anda mestilah cukup mudah – klik pada Mulakan dengan Amazon S3 butang dan isi medan yang diperlukan dalam borang pendaftaran.

Perhatikan bahawa jika anda sudah log masuk ke akaun Amazon, butang akan berbunyi Daftar Lengkap sebaliknya. Prosesnya sama, anda tidak akan diminta memasukkan semula alamat e-mel dan maklumat masuk anda.

Langkah 2: Hasilkan salinan statik laman web anda

Agar persediaan ini berfungsi, anda masih perlu memasang WordPress di suatu tempat supaya anda dapat menggunakannya sebagai hujung belakang laman web anda, dan juga untuk menghasilkan kandungan statik untuk bahagian depan. Untuk mengelakkan membayar dua penyedia hosting yang berbeza, satu penyelesaian adalah dengan membuat pemasangan WordPress tempatan.

Terdapat beberapa cara untuk menyiapkan laman web WordPress tempatan, termasuk:

 • Membuat persekitaran WordPress tempatan sepenuhnya menggunakan alat seperti XAMPP
 • Menggunakan perisian seperti Local by Flywheel untuk mengatur pemasangan WordPress tempatan

Dalam kes ini, Local by Flywheel menawarkan pendekatan yang lebih mesra pengguna. Muat turun dan pasang perisian, kemudian sediakan laman web tempatan baru.

Cara menggunakan Local untuk menubuhkan laman web ��

Seterusnya, konfigurasikan dan sesuaikan laman web anda mengikut kehendak anda. Kemas kini tetapan anda, pilih tema, dan tulis halaman dan catatan anda. Apabila anda gembira dengannya, anda akan siap untuk membuat salinan statik untuk digunakan untuk bahagian depan laman web anda.

Untuk melakukannya, teruskan dan sediakan plugin WP2Static:

Terdapat beberapa plugin lain yang boleh anda gunakan untuk mencapai tujuan yang sama. Walau bagaimanapun, WP2Static berfungsi dengan lancar dengan pelbagai platform di luar kotak, termasuk AWS, Netlify, GitHub Pages, dan banyak lagi.

Setelah pemalam siap, anda boleh mengakses tetapannya dari tab WP2Static di papan pemuka anda. Ia terbuka terus ke Sebarkan laman web statik tab, yang tepat di mana anda mahu:

Menyebarkan laman web WordPress tanpa kepala yang statik.

Di sini, tambahkan URL yang akan digunakan pelawat untuk mengakses laman web anda di URL Destinasi medan (ini akan ditentukan oleh konfigurasi Amazon S3 anda). Kemudian, pilih Amazon S3 dari menu lungsur di bahagian atas skrin:

Mengkonfigurasi penggunaan S3 automatik.

Sebelum menggunakan laman web anda, anda perlu mengkonfigurasi beberapa tetapan dan menghubungkan AWS ke laman web anda, yang akan anda lakukan pada langkah seterusnya.

Langkah 3: Sebarkan halaman statik secara automatik ke AWS

Sebaik sahaja anda memilih Amazon S3 pilihan, beberapa medan baru akan muncul:

Medan konfigurasi persediaan WP2Static Amazon S3.

Sebelum memulakan penyebaran, anda perlu memasukkan ID kunci akses dan kunci akses rahsia. Perlu diingat, ID kunci akses yang anda gunakan perlu mempunyai tahap kebenaran yang betul agar penyebaran berfungsi. Berikut adalah panduan ringkas mengenai cara mendapatkan kedua-dua kunci dari akaun AWS anda.

Setelah anda menempelkan kunci anda ke medan masing-masing, pilih wilayah tempat baldi AWS dibuat dan masukkan namanya seperti yang terdapat di konsol AWS anda:

Mengkonfigurasi kawasan baldi AWS anda untuk laman WordPress tanpa kepala anda.

Akhirnya, tatal ke bahagian bawah halaman dan klik pada Mulakan butang eksport laman web statik. Prosesnya mungkin memerlukan sedikit masa bergantung pada seberapa besar laman web anda. Setelah selesai, anda seharusnya dapat mengakses versi statik langsung laman web anda.

Kesimpulannya

Pendekatan WordPress tanpa kepala tidak berfungsi untuk semua laman web. Namun, jika anda tidak terlalu bergantung pada elemen dinamik, maka bahagian depan yang statik dapat meningkatkan keselamatan dan prestasi laman web anda. Tambahan, anda mungkin akan menjimatkan wang untuk hosting.

Sekiranya anda ingin membuat laman web statik dengan persediaan WordPress tanpa kepala, anda boleh melakukannya menggunakan plugin WP2Static. Ia berfungsi dengan AWS dan beberapa platform lain di luar kotak, dan anda boleh menghasilkan dan menyebarkan salinan statik laman web anda dalam beberapa minit.

Sekiranya anda lebih suka mengikuti persediaan WordPress yang lebih tradisional semasa masih menggunakan AWS, anda boleh melihat panduan kami untuk memasang vanila WordPress di AWS.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menggunakan WordPress tanpa kepala dengan AWS? Mari bercakap tentang mereka di bahagian komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map