WordPress vs Drupal: SEO, sigurnost, proširenja, upravljanje sadržajem, sve usporedeno

Kada su u pitanju sustavi za upravljanje sadržajem, ističu se dva imena: WordPress vs Drupal. Svaka ima svoju lojalnu zajednicu, dugi popis popularnih web stranica koje ovlašćuje, kao i širok spektar značajki i funkcionalnosti.


Opće je poznato da je WordPress lakši za upotrebu i popularniji u usporedbi s Drupalom koji ima manju zajednicu i strmiju krivulju učenja. Ali osim toga, što zaista razdvaja to dvoje? U ovom ću članku pokušati usporediti WordPress i Drupal kroz zadani skup polja.

WordPress vs Drupal: usporedba u 4 kruga

WordPress vs Drupal statistika

Statistika upotrebe WordPress-a i Drupala prema https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all

1. Optimizacija za tražilice

Optimizacija tražilice ili SEO od najveće je važnosti za zdravlje vaše web stranice. Ako vaša web lokacija ne radi dobro u pogledu ranga stranica i rezultata pretraživanja, vaša internetska prisutnost loše će patiti.

Zapravo, i WordPress i Drupal su dobri sa SEO. Da budem iskren, Google (ili bilo koju drugu tražilicu po tom pitanju) doista ne zanima koju platformu koristite dok god je vaš sadržaj u redu i slijedite SEO norme. Međutim, Matt Cutts iz Googlea izjavio je da je WordPress dobar izbor u pogledu SEO, kao što je prikazano u ovom videu:

I naravno, WordPress korisnici imaju luksuz nevjerojatnih dodataka kao što su All in One SEO Pack i Yoast SEO koji mogu pomoći u pogledu SEO.

No, također je vrijedno naglasiti da Drupal nije maloprije kada je riječ o tražilicama – na primjer, Yoast SEO dostupan je i za Drupal. Nadalje, nekorisnicima Drupala to je često nepoznato, ali softver dolazi s SEO-prilagođenim značajkama koje WordPressu nedostaju u nedostatku vanjskih dodataka. Na primjer, izvorno predmemoriranje podržava Drupal izvan okvira, dok WordPressu trebaju dodatni dodaci za predmemoriranje. Predmemoriranje stranica vodi do bržeg učitavanja i to je, očito, vrlo korisna metrika za poboljšanje stranice.

Sve razmatrane stvari, WordPress pobjeđuje u SEO krugu zbog broja dostupnih dodataka koji mogu pomoći SEO-u vaše web lokacije na mnogo različitih načina.

wordPress

2. Sigurnost

Za sve na internetu, sigurnost je koncept koji je doista važan, ali ga se nikada ne može apsolutno postići. Ništa na internetu nije 100% sigurno ili sigurno, niti to ikada može biti. Možemo samo pokušati postići visoku razinu sigurnosti, a isto se odnosi i na WordPress i Drupal, kao i na bilo koji drugi sličan softver.

Drupal je tijekom godina stekao ugled svojim sigurnim i robusnim performansama. Iako je imao svoj udio u problemima, kao što su brojne ranjivosti SQL ubrizgavanja, zajednica je brzo reagirala i Drupal je većim dijelom dobro postupio u smislu borbe protiv sigurnosnih prijetnji. Činjenica da se simpatičari Bijele kuće i The Economista radije oslanjaju na Drupal svjedoči o tom efektu.

WordPress, međutim, nije slab ni u pogledu sigurnosti. Iako je poznata činjenica da WordPress dobiva više sigurnosnih prijetnji i napada zlonamjernog softvera od bilo kojeg drugog softvera, to ima više veze s popularnošću WP-a i manje veze s bilo kojim potencijalnim nedostatkom sigurnosnih praksi.

Ipak, sve rečeno i učinjeno, manje je mogućnosti za pogreške u pogledu sigurnosti prilikom korištenja Drupala u odnosu na WordPress, jednostavno zato što postoji smiješno velik broj dodataka i tema koji su lako dostupni za WordPress, a slabo su kodirani i mogu postave sigurnosni problem za vaše web mjesto. WordPress zajednica vrlo brzo reagira na bilo koji takav problem, ali još uvijek postoji prozor za pogreške jer zastarjeli dodatak može ugroziti web mjesto. Kako je broj takvih dodataka i tema manji za Drupal, prozor za pogreške također postaje manji.

Ovo kolo ide u Drupal .
Drupal

3. Sposobnost proširenja i prilagođavanja

WordPress je podržan velikim brojem tema i dodataka (besplatnim i premium) koji možete koristiti za proširenje njegove funkcionalnosti i mogućnosti. Pomoću ispravne kombinacije dodataka i tema možete stvoriti trgovine e-trgovine, vijesti, portfeljne web stranice i još mnogo toga s WordPressom.

I Drupal je potpomognut proširenjima i modulima koji vam mogu pomoći proširiti njegovu funkcionalnost, ali taj je broj relativno manji. To ne znači da ne možete prilagoditi Drupal; i dalje možete puno učiniti s tim, ali krivulja učenja je sve strmija i zahtijevat ćete mnogo više napora kada postignete nešto jedinstveno s Drupalom kao što biste to mogli učiniti kada to učinite i s WordPressom. Kao programer, Drupal možete prilagoditi svom srcu, i to je razlog zašto mi vidimo mnoge Drupal stranice vrlo jedinstvene prirode. Ali za ne-programere, WordPress je još uvijek na putu da razmišljaju WordPress vs Drupal.

Ovo kolo ide u WordPress .
wordPress

4. Upravljanje sadržajem i performanse

Drupal i WordPress mogu puno učiniti u pogledu upravljanja sadržajem i performansi. Iako su korisničko sučelje i jednostavna upotreba pitanje perspektive, jer ono što je korisno i poznato jednom korisniku može biti neupotrebljivo za drugog, postoje određena područja u kojima svaki od ova dva CMS-a može dokazati svoju vrijednost.

I što se tiče resursa, i WordPress vs Drupal su univerzalno podržani, uglavnom kodirani u PHP-u i dobro rade na čak i manje moćnim poslužiteljima ili zajedničkim platformama. Naravno, ugradnja dodatnih modula ili dodataka može uzrokovati propadanje bilo kojeg od dva CMS-a – instalacija WordPressa sa 45 dodataka definitivno će usporiti, a isto se odnosi i na Drupal. No, postojala je tendencija među Drupal korisnicima da se oslanjaju na manje module – to se može pripisati činjenici da Drupal zajednica ima veći broj programera, dok WordPress korisnička baza ima i vrlo blagu distribuciju krajnjih korisnika..

Sve što je rečeno i učinjeno, Drupal ima vrlo zapažen pad u odnosu na WordPress. Osnovni zadaci poput ažuriranja CMS-a troše više vremena u Drupalu i lakši su u WordPressu. Uz to, činjenica da postoji više publikacija i prodajnih mjesta za sadržaj koji se odnosi na WordPress je još jedna povoljna situacija: o WordPressu možete učiti bržim tempom u odnosu na Drupal.

Posljednji krug ide WordPressu .
wordPress

Zaključak

Drupal nudi mnogo mogućnosti izvan okvira, poput predmemoriranja stranica i puno više. To je fleksibilan sustav i nakon što svladate užad, pomoću Drupala možete stvoriti bilo koji žanr ili prirodu web mjesta.

No WordPress je i dalje visoko upotrebljiv i u boljoj je ukupnoj situaciji od Drupala. Popularniji je (i stoga je bolje podržan) i lakši za upotrebu i upotrebu. Korištenjem prave kombinacije dodataka i tema, WordPress može vrlo dobro poslužiti vaš web dizajn i razvojne projekte.

Dok gledate gore navedene točke, Danas ga uzima WordPress u našoj WordPress vs Drupal usporedbi. Ali mi smo vjerojatno pomalo pristrani, iskreno …

Što misliš? Mogu li WordPress i Drupal pokrenuti jednake web stranice i služiti svojim korisnicima iste razine kvalitete? Podijelite svoje misli u komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map