Εισαγωγή στα αρχεία πυρήνα του WordPress
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του WordPress είναι η ευκολία χρήσης του. Ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το WordPress και να τρέχει έναν επιτυχημένο ιστότοπο, ακόμα κι αν δεν ξέρει πώς να το παίξετε. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι, σε κάποιο σημείο, γνωρίζοντας ποια είναι τα βασικά αρχεία του WordPress και πού να τα βρείτε θα σας βοηθήσουν Αντιμετώπιση ενός δυνητικά αναπηδούς ζητήματος.
Υπάρχουν εκατοντάδες αρχεία που αποτελούν κάθε εγκατάσταση του WordPress, αλλά μόνο μερικά από αυτά είναι απαραίτητα για να γνωρίσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε λίγο περισσότερα σχετικά με το τι είναι αυτά τα αρχεία, τι κάνουν και πού μπορείτε να τα βρείτε. Επιπλέον, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τις αλληλεπιδράσεις σας με αυτές ασφαλείς.
Επίσης, λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι απλώς μια εισαγωγή στο θέμα των βασικών αρχείων του WordPress. Παραλείπουμε πολλές λεπτομέρειες επίτηδες εδώ, μόνο για να διατηρήσουμε ολόκληρο το μήνυμα εύπεπτο αν μόλις ξεκινήσετε με το WordPress.
Ας πηδήξουμε ακριβώς μέσα!
Contents
Ποια είναι τα βασικά αρχεία του WordPress?
Όταν μιλάμε για βασικά αρχεία WordPress, αναφερόμαστε σε αυτά που αποτελούν τη βασική λειτουργικότητα της πλατφόρμας. Έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, αλλά αυτά που πιθανότατα θα συναντήσετε είναι .htaccess, wp-config.php, ή functions.php.
Αν αυτά τα ονόματα ακούγονται σαν ασυναρτησία, μην απελπίζεστε – θα καλύψουμε κάθε ένα από αυτά σε ένα λεπτό. Προς το παρόν, ας ρίξουμε μια ματιά στην εμφάνιση ενός βασικού αρχείου από μέσα:
Τα περισσότερα αρχεία πυρήνα του WordPress είναι καλά σχολιασμένα, όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω παράδειγμα. Εάν αισθάνεστε ποτέ να βουτάτε και να τα ελέγχετε μόνοι σας, προσέξτε για σχόλια σε ολόκληρο τον κώδικα (δηλαδή το κείμενο μεταξύ / * * /
ετικέτες). Θα σας ενημερώσουν τι κάνει κάθε λειτουργία.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η γνώση των βασικών αρχείων του WordPress – και πού βρίσκονται – μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορους λόγους. Θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε βασικά προβλήματα WordPress, να πλοηγηθείτε με επιδεξιότητα στο πίσω μέρος σας και να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η πλατφόρμα.
Τι κάνουν τα βασικά αρχεία του WordPress?
Πρώτον, μια προειδοποίηση: όταν ασχολείστε με τα βασικά αρχεία του WordPress, είναι σημαντικό να μην αλλάζετε ποτέ ρυθμίσεις, εκτός εάν γνωρίζετε τι κάνετε. Είναι τα μπλοκ πάνω στα οποία βασίζεται η εγκατάσταση του WordPress και δεν θέλετε να τα ανατρέψετε.
Έχοντας αυτό κατά νου, θα θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας πριν παίξετε με το πίσω μέρος σας. Ενώ εσείς μπορώ Κάντε το με μη αυτόματο τρόπο, έχοντας ένα ποιοτικό πρόσθετο για να κάνετε τη δουλειά για εσάς θα είναι ιδανικό για τους περισσότερους. Αξίζει να επαναληφθεί εδώ: Μην παραλείψετε αυτό το βήμα!
Τέλος, για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πίσω μέρος σας (και τα αρχεία μέσα), θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα-πελάτη FTP. Συνιστούμε το FileZilla, το οποίο είναι δωρεάν, και λειτουργεί σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, ας προχωρήσουμε στα αρχεία.
ο .htaccess και wp-config.php αρχεία
ο .htaccess και wp-config.php Τα αρχεία αποτελούν μέρος του κορυφαίου (ή κύριου) καταλόγου κάθε εγκατάστασης WordPress. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά, θα πρέπει να συνδεθείτε στον ιστότοπό σας μέσω FTP με ένα σύνολο διαπιστευτηρίων που θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί κατά την εγγραφή σας στο πρόγραμμα φιλοξενίας σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι, επικοινωνήστε με τον οικοδεσπότη Ιστού σας για περισσότερες πληροφορίες.
Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση με επιτυχία στον ιστότοπό σας, θα πρέπει να μεταβείτε δημόσια_html (μερικές φορές καλείται www). Στο εσωτερικό, θα βρείτε τα δύο παραπάνω αρχεία:
Πρώτα στη λίστα είναι .htaccess (που σημαίνει «πρόσβαση υπερκειμένου»). Αυτό το αρχείο ελέγχει την πρόσβαση στα αρχεία, τους φακέλους σας και τη συνολική δομή μόνιμων συνδέσμων. Είναι ένα συχνά επεξεργασμένο αρχείο με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε.
Στη συνέχεια, έχουμε wp-config.php. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις βασικές ρυθμίσεις του WordPress. Σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις της βάσης δεδομένων σας, να τροποποιήσετε το όριο μνήμης και ακόμη και να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις του WordPress. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την επιλογή εντοπισμού σφαλμάτων του WordPress από αυτό το αρχείο, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ο φάκελος ανώτερου επιπέδου του WordPress περιέχει ένα σωρό άλλα σημαντικά αρχεία, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι οι αλληλεπιδράσεις σας θα περιοριστούν σε αυτές τις δύο κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων.
ο wp-διαχειριστής ντοσιέ
ο wp-διαχειριστής Ο φάκελος φιλοξενεί τα περισσότερα από τα αρχεία που τροφοδοτούν τον πίνακα ελέγχου του WordPress. Μια γρήγορη ματιά στα αρχεία που περιλαμβάνονται μέσα θα πρέπει να αποκαλύπτει ένα για σχεδόν κάθε χαρακτηριστικό που περιλαμβάνεται. Αυτός ο φάκελος περιέχει πολλά αρχεία πυρήνα WordPress, αλλά τα ενδιαφέροντά μας ανήκουν σε ένα ειδικό – admin.php:
Το admin.php το αρχείο βρίσκεται στην καρδιά του wp-διαχειριστής ντοσιέ. Επιτρέπει οποιονδήποτε αριθμό κρίσιμων δυνατοτήτων, όπως σύνδεση με τη βάση δεδομένων και φόρτωση του ταμπλό. Ελέγχει ακόμη και αν οι χρήστες έχουν δικαιώματα διαχειριστή.
Άλλα αξιόλογα βασικά αρχεία WordPress σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνουν network.php (που διέπει τη λειτουργία Multisite), update.php (αυτό είναι αυτονόητο), και users.php (που ελέγχει τον πίνακα διαχείρισης χρήστη).
ο wp-περιλαμβάνει ντοσιέ
Υπάρχουν δύο κύριοι φάκελοι WordPress που δεν έχουμε καλύψει ακόμη: wp-περιεχόμενο και wp-περιλαμβάνει. Ωστόσο, wp-περιεχόμενο κυρίως φιλοξενεί τα αρχεία του θέματος και των προσθηκών σας, και όχι οτιδήποτε σχετίζεται με τον πυρήνα του WordPress. Γι ‘αυτό θα επικεντρωθούμε wp-περιλαμβάνει.
Αυτός ο φάκελος αποθηκεύει βασικά τα υπόλοιπα αρχεία που επιτρέπουν τη λειτουργία του ιστότοπού σας στο WordPress. Αν wp-διαχειριστής είναι ο κατάλογος που διέπει τα εργαλεία διαχειριστή σας, wp-περιλαμβάνει είναι αυτό που καλείται να το καταστήσει δυνατό. Εάν ανοίξετε τον κατάλογο, θα βρείτε περισσότερα από 100 αρχεία μόνο στο ανώτερο επίπεδο και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα. Αντ ‘αυτού, θα επικεντρωθούμε σε ένα από τα πιο σημαντικά από όλα τα βασικά αρχεία του WordPress – functions.php:
ο functions.php είδος αρχείου συμπεριφέρεται σαν μια προσθήκη WordPress. Σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε λειτουργικότητα στον ιστότοπό σας καλώντας σε προκαθορισμένες συναρτήσεις και ακόμη και να δημιουργήσετε τις δικές σας (αν γνωρίζετε PHP, δηλαδή). Επιπλέον, κάθε θέμα αποστέλλεται επίσης με το δικό του functions.php αρχείο, το οποίο σας επιτρέπει να προσθέσετε λειτουργίες που εξαρτώνται από θέματα στον ιστότοπό σας. Λειτουργεί ξεχωριστά από αυτό που βρίσκεται στο wp-περιλαμβάνει, και αυτές οι λειτουργίες παραμένουν ενεργές μόνο εφόσον το θέμα σας λειτουργεί.
συμπέρασμα
Γνωρίζοντας ποια είναι τα βασικά αρχεία του WordPress, τι κάνουν και πού να τα βρουν θα ανοίξει ένας ολόκληρος κόσμος δυνατοτήτων για τον ιστότοπό σας στο WordPress. Θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε μόνοι σας προβλήματα και ακόμη και να εφαρμόσετε μερικές προηγμένες λειτουργίες, εάν αισθάνεστε αρκετά περιπετειώδεις.
Σε αυτό το κομμάτι, αναλύσαμε τα βασικά αρχεία πυρήνα του WordPress που πρέπει να γνωρίζετε. Ας τα ανακεφαλαιώσουμε γρήγορα:
- .htaccess: Ελέγχει την πρόσβαση στα αρχεία, τους φακέλους και τη συνολική δομή μόνιμων συνδέσμων.
- wp-config.php: Καλύπτει τις βασικές ρυθμίσεις του WordPress, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων βάσης δεδομένων και των αυτόματων ενημερώσεων.
- admin.php: Ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες πίσω από τον πίνακα ελέγχου σας.
- functions.php: Σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε λειτουργίες στον ιστότοπό σας και επίσης λειτουργεί με μεμονωμένα θέματα (έχουν τις δικές τους εκδόσεις του functions.php αρχείο).
Έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα βασικά αρχεία του WordPress; Μοιραστείτε τα μαζί μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων!