Hur man importerar från Google Docs till WordPress (med Jetpack)
Är du en fan av Google Dokument? Såklart du är. Det är ett fantastiskt verktyg tack vare det enkla samarbetet och formateringsfunktionerna. Men det var inte så fantastiskt om du ville importera från Google Docs till WordPress …tills nu.
Tack vare teamet på Automattic är det nu möjligt importera inlägg direkt från Google Docs till din självhostade WordPress-webbplats med Jetpack-plugin. Och i det här inlägget ger jag dig en detaljerad handledning om hur du gör just det!
⚠️ Sedan det här inlägget publicerades har möjligheten att integrera Google Docs med WordPress via Jetpack upphört att fungera. Följande råd är inte längre uppdaterade och bör användas som referensmaterial.
Steg för steg: Hur du importerar från Google Docs till WordPress med Jetpack
För tillfället är det enda sättet att dra nytta av den nya importen från Google Docs till WordPress-funktionen via Jetpack-plugin. I det syftet kommer jag att starta den här handledning med en snabbguide om hur du installerar och konfigurerar Jetpack.
Jag vet att det finns en anständig chans att du redan använder Jetpack. Så om det är du, känn dig fri att hoppa vidare till nästa avsnitt där resten av magin händer.
Steg 1: Installera och konfigurera Jetpack för din webbplats
För våra ändamål är Jetpack en gratis plugin som du kan installera direkt från WordPress.org-katalogen. Kom igång genom att installera och aktivera det:
När det har aktiverats kommer Jetpack att ge dig en uppmaning att ansluta till ditt WordPress.com-konto. Gå vidare och klicka på Anslut till WordPress.com knapp:
Om du inte har ett WordPress.com-konto måste du skapa ett nu. Om du redan har en, kommer Jetpack antingen att:
- Visa dig som inloggad (det är vad som hände mig på skärmdumpen)
- Be dig logga in.
När du Godkänna genom att ge Jetpack åtkomst till din webbplats kommer Jetpack att försöka övertyga dig att välja en betald plan. Men du behöver inte ha en betald plan för att importera från Google Docs till WordPress. Så klicka gärna Välj gratis:
Och nu är Jetpack ansluten! Du är redo att gå vidare till de specifika stegen som behövs för att importera från Google Docs till WordPress
Steg 2: Installera och auktorisera tillägget WordPress.com för Google Docs
Obs – om du redan hade Jetpack installerat innan du läste denna handledning, är det här du bör börja.
I grund och botten innebär de återstående stegen:
- Installera tillägget WordPress.com Google Docs
- Autentisera tilläggets åtkomst till ditt WordPress.com-konto
- Välj vilken av de webbplatser som är anslutna till din WordPress.com du vill aktivera importfunktionen på.
Det finns många autentiseringssteg som du behöver utföra, men ingen av dem är särskilt komplicerade.
För att starta, gå till tillägget “WordPress.com for Google Docs” och installera det i Google Docs genom att klicka på + Fri knapp:
Google bör automatiskt öppna ett Google Docs-fönster. Klicka bara Fortsätta för att ge tillägget WordPress.com tillägg att köra:
När du klickar Fortsätta, en standard-Google-behörighetsruta ska dyka upp. Klick Tillåta för att ge WordPress.com tillägget de behörigheter den behöver för att importera från Google Docs till WordPress:
Och nu har du godkänt tillägget WordPress.com att använda Google Docs! Nästa steg, auktorisera tillägget WordPress.com för att använda din WordPress-webbplats. Jag sa till dig! Det är mycket att godkänna pågår.
Steg 3: Ge tillägget WordPress.com tillbehör till WordPress
För att ge WordPress.com-tillägget åtkomst till dina valda WordPress-webbplatser måste du starta det från Google Docs. Gör det genom att klicka Tillägg → WordPress.com för Google Dokument → Öppna:
Du bör se ett WordPress-fönster dyka upp på höger sida av Google Docs-gränssnittet. I det fönstret klickar du på Godkänna knapp:
Och nu gissade du det … fler godkännanden. Du bör se ett WordPress.com-fönster som ber dig godkänna åtkomst till en av dina Jetpack-anslutna webbplatser. Om du inte redan är inloggad på WordPress.com måste du göra det först.
Välj först den webbplats du vill ansluta till Google Dokument från listrutan. Klicka sedan Godkänna:
Därefter måste du faktiskt ange dina inloggningsuppgifter för den webbplats du försöker ansluta. Ja, ytterligare ett godkännandesteg. Det är många steg, men det är bra att veta att ingen någonsin kommer att få möjlighet att importera från Google Docs till WordPress utan ditt tillstånd!
Logga bara in på ditt konto som du normalt skulle göra:
Och du bör äntligen vara klar! Om allt planerade kommer du att omdirigeras tillbaka till Google Dokument där du nu kommer att ha det Spara utkast möjlighet för din valda webbplats.
Om du vill ansluta fler webbplatser kan du klicka på LÄGG TILL WORDPRESS-WEBBPLATSEN -knappen längst ner i tillägget Google Docs till WordPress.com:
Hur man faktiskt importerar från Google Docs till WordPress
Vid denna punkt bör allt konfigureras korrekt. Men hur fungerar den faktiska importprocessen? Och vad som importeras?
Jag ska visa dig ett snabbt exempel. Låt mig bara skriva in ett dummy-inlägg med några bilder och textformatering snabbt …
Okej, här ser min dummy inlägg ut. För att spara det som ett utkast på min anslutna WordPress-webbplats behöver jag bara klicka på Spara utkast knapp:
När jag har sparat utkastet hoppar jag över till min instrumentpanel för den webbplatsen och …
Där är det! Sparat som utkast. Lägg märke till hur posttiteln i WordPress är densamma som filnamnet i Google Docs.
Inlägget är där, men formateringen kommer också igenom när du importerar från Google Docs till WordPress?
Japp! Du kan se att bulletlistan, understrykningen, fetningen och rubrik taggarna alla kom igenom perfekt:
Alla bilder som du laddar upp till Google Dokument visas också i ditt vanliga mediebibliotek.
Bäst av allt, om du någonsin gör ändringar i Google Docs-versionen av ditt inlägg, är det enkelt att synkronisera dessa ändringar till WordPress genom att klicka på knappen Uppdatera utkast:
Det är bara en sak att komma ihåg – du måste fortfarande lägga till några detaljer i ditt WordPress-inlägg från WordPress-redigeraren. Dessa inkluderar:
- Att välja en kategori för ditt inlägg.
- Lägga till alt-text för dina bilder.
- Att välja en snigel för ditt inläggs permalänk.
- Berätta länkar för att öppna i en ny flik eller lägga till
nofollow
taggar. - Använd en kortkodsbyggare för att lägga till dynamiskt innehåll.
Om du har ytterligare frågor om hur du importerar från Google Docs till WordPress, lämna dem i kommentarerna så ska jag försöka hjälpa till!