Lägga till HTML till WordPress: En nybörjarguide för hur det fungerar
En av de bästa sakerna med WordPress är hur lätt det är att använda, även för nybörjare. Du kan i huvudsak skapa en funktionell webbplats utan teknisk kunskap. När du väl har blivit bekant med plattformen är dock att lägga till HTML till WordPress ett utmärkt sätt att få mer kontroll över din webbplats.
HTML är en av de främsta byggstenarna som varje WordPress-webbplats förlitar sig på. Med till och med en grundläggande förståelse av HTML kan du göra olika justeringar på hur dina sidor ser ut och agerar. Dessutom, även om du aldrig har berört en kodrad tidigare, är detta språk ganska enkelt att plocka upp och använda.
Contents
Vad HTML är (och varför det betyder)
Även om du inte är en webbutvecklare är det troligt att du åtminstone har hört talas om HTML – det är synonymt med att skapa webbplatser. HTML är emellertid inte ett programmeringsspråk som JavaScript eller Python. Dessa kodningsverktyg används för att bygga program från grunden och är mer komplexa. Istället är HTML det som kallas ett “markeringsspråk”.
Kort sagt, det är utformat för att påverka innehåll som text och bilder. Det används för att kommentera (eller markera) innehåll genom att lägga till instruktioner om hur det ska visas. Av denna anledning är HTML både enklare att använda och förstå.
Om du vill se hur HTML faktiskt ser ut, behöver du bara öppna ett WordPress-inlägg eller en sida. Växla sedan till Text fliken för redaktören:
Det kan se ut som gibberish till en början. Kolla dock noggrant så ser du att allt ditt innehåll fortfarande finns där. Texten skrivs ut som den är, men allt annat är HTML som styr ditt innehålls formatering, utseende, layout och mer.
Hur att lägga till HTML till WordPress fungerar (några grundläggande exempel)
Just nu är du förmodligen redo att se hur du lägger till HTML till WordPress i praktiken. Låt oss gå igenom ett par grundläggande exempel, så att du kan få en känsla för hur detta markeringsspråk faktiskt fungerar.
Låt oss säga att du skriver ett blogginlägg för din WordPress-webbplats och det handlar om dina fem favorithundraser. Därför vill du introducera varje ras som ett nytt avsnitt med en rubrik som skiljer sig från resten av texten.
Som du kanske vet kan du göra detta i WordPress genom att välja ett av alternativen från rullgardinsmenyn för rubrik:
Men du kan också göra detta med HTML. I Text fliken, hitta den text du vill förvandla till en rubrik. Lägg sedan till rubriktaggar till början och slutet så här:
Dessa
taggar berättar WordPress att förvandla texten de bifogar till en “nivå-1” rubrik. Strecket i den andra taggen indikerar var rubriken ska sluta. Du kan också byta ut 1 med ett annat nummer för att anpassa vilken rubrik som används.Andra sätt att använda HTML för formatering
Det finns liknande grundläggande taggar för alla vanliga (och många ovanliga) typer av formatering som du kanske vill använda på din text. Låt oss till exempel säga att du ville kursivera ordet “bäst” i följande mening:
Enligt min mening är vinthundar den bästa typen av hund.
För att göra detta måste du använda betoningen () taggar:
Enligt min mening är vinthundar bäst typ av hund.
Om du ville göra ordet fet i stället, skulle du använda det tags:
Enligt min mening är vinthundar bäst typ av hund.
Naturligtvis kan du också kombinera HTML-taggar om du vill. Om du till exempel vill ge ordet massor med tonvikt genom att feta och kursivera det, kan du använda följande formatering:
Enligt min mening är vinthundar bäst typ av hund.
Det är värt att notera att beställningen inte spelar någon roll här – taggar kan vara på utsidan istället, och du får samma effekt:
Genom dessa typer av enkla exempel kan du börja se hur HTML fungerar. Du använder en introduktionstagg för att berätta för WordPress (eller vilken plattform du använder) vad du vill göra. Sedan lägger du till en avslutande tagg i slutet för att låta den veta när du ska stoppa. De flesta taggar är ganska enkla och lätta att förstå, även om de kan kombineras på många olika sätt.
Naturligtvis kan du utföra alla samma uppgifter i Visuell fliken för WordPress-redigeraren. Genom att lägga till HTML till WordPress kan du dock inkludera formatering som inte är lätt att lägga till som standard, till exempel att markera text med hjälp av taggar eller skapa tabeller. Med HTML i verktygsbältet är dina alternativ för att anpassa innehåll nästan oändliga, och du kan också inkludera viss formatering i widgets och andra områden från WordPress-redigeraren.
Andra områden där det är användbart att lägga till HTML till WordPress
Utöver att använda HTML för att manipulera formatering, kan du också använda den för att kontrollera hur vissa delar av ditt innehåll fungerar. En vanlig åtgärd som du kanske vill vidta är att lägga till en nofollow-tagg till dina länkar. Till skillnad från exemplen som vi visade dig ovan finns det inget alternativ att göra detta i redigeraren.
Istället måste du lägga till rel = "nofollow"
tagg till din länk med HTML. Till exempel:
ankare text
blir:
ankare text
När du blir mer van vid HTML, hittar du andra områden där HTML låter dig gå utöver den vanliga WordPress-redigeraren.
Så här lär du dig mer om HTML
Om du har följt med har du redan lärt dig några viktiga grunder om hur HTML fungerar. Du kan gå ganska långt genom att helt enkelt göra några Google-sökningar för att hitta de taggar du behöver och lägga till HTML till WordPress-innehåll vid behov.
Det finns emellertid mycket mer till detta markeringsspråk än som möter ögat. Om du verkligen vill bli skicklig med HTML är det värt att spendera lite tid på att lära sig alla dess ins och outs.
Här är några solida platser att börja lära sig mer:
- W3Schools: Om du är den praktiska typen kan denna HTML5-handledning vara precis det du behöver. Det leder dig igenom allt du behöver veta om den senaste versionen av HTML, så att du kan öva på att använda taggarna själv vid varje steg.
- Codecademy: Om du vill ha en mer grundlig, kursliknande metod för att lära sig HTML, erbjuder Codecademy ett mycket omfattande program. Du kommer även att slutföra två strukturerade projekt för att ge dig en praktisk känsla för språket.
- Udemy: Denna webbplats erbjuder många kurser i HTML, så att du kan välja den som bäst passar dina behov och kompetensnivå. För att komma igång rekommenderar vi att du tittar på Introduktion till Basic HTML & CSS för WordPress-användare.
Som med alla tekniska färdigheter är det bästa sättet att lära sig HTML noggrant att öva på att använda det ofta. När du har använt den för att sätta ihop några nya inlägg och sidor, bör du upptäcka att att lägga till HTML till WordPress blir en andra natur.
Slutsats
Det kan vara lätt att anta att ett språk som HTML är förvirrande och komplicerat – enbart förståelig för erfarna kodare. Som vi har sett är detta märkningsspråk emellertid anmärkningsvärt enkelt och vänligt för nykomlingar.
Att känna till HTML kommer att förstå begreppet taggar och hur de används för att omge delar av ditt innehåll du vill påverka. När du har lagt ner det kan du börja lära dig fler taggar och experimentera med att lägga till HTML till WordPress. Med hjälp av praktiska självstudier och dedikerade kurser hittar du dig HTML-kompetent på nolltid.