WordPress vs Joomla: Kateri CMS izbrati za svojo spletno stran?

Izbira sistema za upravljanje vsebin (CMS) je pomembna odločitev, ki ima lahko velike posledice za vaše spletno mesto. Na voljo je številna različica, ki ima svoje prednosti in slabosti ter fanatične oboževalce, ki vlečejo za svojo izbrano platformo. Če omenimo, med paketom izstopata dve platformi, ki ju je mogoče neposredno primerjati: WordPress vs Joomla.


Obe platformi sta znani po svoji enostavni uporabi, širokih možnostih prilagajanja in aktivnih skupnosti. Medtem ko imata WordPress in Joomla svoje prednosti in slabosti, se lahko oba zaposlita za izdelavo modernih spletnih mest, zapolnjenih s funkcijami – kako naj torej izberete, kateri je pravi za vas?

Ne skrbi! Tu smo zato, da vam pomagamo, če primerjamo obe platformi v štirih krogih, napolnjenih z adrenalinom (tu morda nekoliko pretiravamo), da ugotovimo, katera kraljuje vrhunsko. Brez nadaljnjega oboževanja, začnimo z WordPressom proti Joomli!

WordPress vs Joomla: primerjava v štirih krogih

Osnovna razlika med WordPressom in Joomlo je v tem, da je Joomla začela kot CMS, ki naj bi služil spletnim mestom, podobnim portalom, WordPress pa je bil prvotno platforma, osredotočena na blog. Vendar pa sta danes tako WordPress kot Joomla popolnoma sposobna zagnati katero koli spletno mesto.

S tehničnega vidika WordPress in Joomla nista samostojni programski opremi – delujeta le, če sta nameščena na spletni strežnik. To je ponavadi spletni strežnik, ki ga dobite od tretjega podjetja, in tukaj priporočamo Bluehost.

Če želite izdelati spletno mesto, je ključni vidik, ki ga morate razmisliti, kako udobno ste s konfiguracijo spletne programske opreme, z delom s strežniki in s splošnimi tehničnimi vidiki postopka..

Tradicionalno je Joomla bolj usmerjena v razvijalce, ki se ne bojijo, da bi si »umazali roke« pri delu s strežniki. WordPress je po drugi strani bolj prijazen do začetnikov in lahko začnete z njim.

Na primer, skupna pot do zagona spletnega mesta z WordPressom je naslednja:

 1. Izberite spletnega gostitelja za svoje spletno mesto in se prijavite za račun
 2. Med postopkom registracije izberite možnost, da se WordPress samodejno namesti na vaš račun gostovanja (da, ni vam treba WordPress namestiti sam)
 3. Dokončajte nastavitev gostovanja in se prijavite na svojo nadzorno ploščo WordPress
 4. Konfigurirajte svoje spletno mesto, namestite temo in nekaj prepotrebnih vtičnikov

(Tu je podroben vodič o tem, kako narediti spletno mesto z WordPressom.)

Joomla, po drugi strani, vam ne omogoča tovrstnega prostoročnega pristopa. Gostitelji, ki omogočajo Joomlo, običajno nimajo tistih namestitvenih postopkov po meri, kar pomeni, da boste morali večino stvari narediti sami.

Še niste prepričani, kaj je za vas boljše med WordPressom proti Joomli? Tu je podrobna primerjava:

1. Optimizacija iskalnikov

Če primerjamo zmogljivosti obeh platform za optimizacijo iskalnih mehanizmov (SEO) na obeh straneh, ima Joomla rahlo prednost, saj svojim uporabnikom omogoča meta-opis in ključne besede za nove članke, tako:

Posnetek zaslona meta nastavitev Joomle.

Če rečem, resnične SEO možnosti katere koli platforme niso očitne, razen če pogledamo vtičnike ali razširitve, ki so na voljo za to nalogo. Z vidika WordPressa imamo neverjetno priljubljen vtičnik Yoast SEO – je zmogljiv, ponuja veliko funkcij in najboljše od vseh, s katerimi se lahko v nekaj minutah spopadete..

Yoast kategorizira vašo oceno SEO na različnih področjih s pomočjo semaforja rdeče, rumene ali zelene barve. Poleg tega vam vtičnik natančno pove, kako izboljšati rezultat na vsakem področju – in če to ni bilo dovolj, ocenjuje tudi berljivost objave.

Med testiranjem smo ugotovili, da je Easy Frontend SEO (EFSEO) najboljši Joomla enakovreden Yoastu. Omogoča vam, da izvedete več istih opravil – na primer urejanje metapodatkov – neposredno na sprednjem delu svojega spletnega mesta, poleg tega pa vključuje priročen samodejni način za generiranje teh podatkov brez vašega vnosa.

Posnetek zaslona glave Easy Frontend SEO.

Vendar je jasno, da kot je EFSEO priročen, se to za Yoast ne ujema. Zaradi tega prvi krog WordPress-a proti Joomli preide v WordPress.

2. Varnost

Ko gre za varnost, je vsak sistem močan le, če je njegova najšibkejša povezava – zato je vprašanje: katera platforma je bolj varna?

WordPress ima zaradi svoje priljubljenosti velikanski cilj na hrbtu, ko gre za varnostne ranljivosti. Vsaka namestitev programa WordPress je edinstvena, saj na tisoče vtičnikov (obstaja vtičnik za vse, od izdelave grafikonov do uporabe prašičje latinice) in tem, ki so na voljo za CMS.

Čeprav je to vsekakor pozitivno, je z vidika varnosti tudi nočna mora – nemogoče je zagotoviti, da vsak vtičnik uporablja ustrezne varnostne standarde in ostaja združljiv z novejšimi različicami platforme.

Poleg tega WordPress na svoji nadzorni plošči ne pošilja osnovnih funkcij, kot je prisiljevanje povezave SSL (Secure Socket Layer) – spremeniti morate njegove jedrne datoteke, da jo omogočite – ali Dvofaktorsko preverjanje pristnosti (2FA). Pravzaprav se večina njegovih naprednih varnostnih funkcij v celoti zanaša na vtičnike.

Po drugi strani pa Joomla ponuja obe možnosti, da prisili povezave prek SSL-ja in še eno za 2FA. Poleg tega ponuja lasten nabor varnostnih razširitev, razvijalci pa vzdržujejo seznam tistih razširitev z znanimi ranljivostmi.

Posnetek zaslona Joomla's Force HTTPS.

Drugi krog WordPress-a proti Joomli gre za Joomla.

3. Potencial prilagoditve

Nekaj ​​smo že pokrili, ko gre za WordPress vtičnike in Joomla razširitve. Oba CMS-ja imata svoj seznam vtičnikov za najbolj možne primere uporabe – čeprav WordPress zmaga z roko navzdol zaradi čiste številke.

Če pa pogledamo zgornje vtičnike vsakega posameznega CMS-a, menimo, da imajo WordPress-ove ponudbe večji subjektivni ‘poljski’. Za to vam ni treba sprejeti naše besede – to odraža preprosta primerjava dveh orodij, ki smo jih že omenili, Yoast SEO in EFSEO (prikazana v tem vrstnem redu):

Primerjava Yoast SEO proti EFSEO.

Medtem ko slednji ponuja ravno toliko funkcij kot svoj WordPress kolega, prvi zagotavlja boljšo izkušnjo na splošno.

Ko gre za prilagajanje sloga spletnega mesta, obstajajo teme WordPress na eni strani in Joomla predloge na drugi strani in tu se ponavlja ista zgodba kot pri vtičnikih. Ne le, da je lažje najti kakovostne teme WordPress, ampak pogosto nudijo višjo raven podpore in večinoma boljšo izkušnjo.

V tretjem krogu gre za WordPress.

4. Upravljanje vsebine in potencial

WordPress in Joomla sta zapletena CMS, ki uporabnikom omogočata ustvarjanje in upravljanje skoraj vseh vrst spletnih strani. Čeprav je WordPress pogosto povezan s preprostimi spletnimi dnevniki, je to tudi odlična rešitev za ciljne strani in še bolj zapletena spletna mesta.

Po drugi strani je Joomla znan po svoji zapletenosti – čeprav ponuja nekaj fantastične dokumentacije. Spletno mesto, izdelano z Joomlo, se lahko razvije v karkoli želi, vendar je krivulja učenja veliko bolj strma za uporabnike, ki nimajo izkušenj s spletnim razvojem.

Čeprav gre za enak potencial, je pošteno reči, da WordPress svojim uporabnikom omogoča relativno enostavno upravljanje z vsebino. Vsakdo lahko namesti platformo in v nekaj minutah izbere, kako ustvarjati objave, strani ali vrste objav po meri, medtem ko Joomla manj odpušča.

Upoštevajoč vse to moramo podeliti zadnji krog WordPress-a proti Joomli prvemu, kar daje WordPress-u skupno tekmo.!

Zaključek

Na nek način je Joomla bolj prilagodljiv kot WordPress. Ponuja neverjetno prilagodljiv sistem, ki lahko sprejme skoraj katerokoli obliko, ki jo želite, in vam omogoča, da izvedete veliko majhnih prilagoditev, ne da bi se zanašali na razširitve. Vendar pa lahko med WordPressom proti Joomli obstaja le en zmagovalec, krona pa mora preiti v WordPress.

Logotip WordPressa.

Joomla premaga, ko gre za SEO, možnosti prilagajanja in upravljanje vsebine – zato je izbira jasna. Poleg tega je WordPress za nove uporabnike preprosto preprostejši, njegova priljubljenost pa mu daje dodatno prednost, saj uporabnikom zagotavlja boljšo podporno strukturo – to je češnja na vrhu WordPress odev..

 • Če se želite korak za korakom naučiti, kako narediti spletno mesto na WordPressu, je tu naš vodič.
 • Če iščete cenovno dostopnega gostitelja WordPress z enostavnimi funkcijami, oglejte Bluehost.

Ali se strinjate z našo oceno razprave med WordPressom in Joomlo? Delite svoje misli z nami v spodnjem delu komentarjev!

* Ta objava vsebuje partnerske povezave, kar pomeni, da če kliknete katero od povezav do izdelka in nato kupite izdelek, bomo prejeli majhno pristojbino. Brez skrbi, še vedno boste plačali standardni znesek, tako da z vaše strani ni stroškov.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map